BREEAM-NL voor Dummies ‘Ik hoor niets, ze zijn vast iets aan het slopen’

BREEAM-NL is er niet alleen voor nieuwe gebouwen. Het heeft ook een keurmerk om sloopprojecten te beoordelen op duurzaamheidsprestaties: BREEAM-NL Sloop & Demontage. Sloopprojecten worden beoordeeld op een achttal onderdelen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling.

Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leidt uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). Deze keer uitgelicht in de categorie Vervuiling: POL 91, het voorkomen van geluidshinder. 

Wat een herrie. Ze zijn vast weer een gebouw aan het slopen. Kan dat niet wat rustiger, zodat niet de hele omgeving hoeft mee te genieten van het gebonk en geknal. Jazeker. Dat kan! Door rekening te houden met een aantal zaken wordt geluidshinder bij sloopwerkzaamheden voorkomen. Bovendien kan het ook nog eens vijf BREEAM-NL punten opleveren.

Het eerste punt verdien je door al in de voorbereiding op de sloopwerkzaamheden een goed stappenplan te hebben geschreven. Hierin staan maatregelen die genomen gaan worden om het bouwlawaai tijdens de werkzaamheden te beperken.

Maatregelen uitvoeren

Als deze maatregelen ook daadwerkelijk worden uitgevoerd, is ook het tweede punt binnen. Onder die maatregelen wordt onder andere verstaan: goede informatievoorziening aan omwonenden, geen bouwradio’s te dicht bij de voordeuren van bewoners, klachten worden binnen 24 uur afgehandeld en bij ernstige overlast krijgen omwonenden een compensatie. Door een geluidsonderzoek uit te voeren kan ook het derde BREEAM-NL punt worden verdiend. Continue geluidsmonitoring zorgt voor het vierde punt.

Stille technieken

Dan zijn er nog tal van technieken die het slopen geluidsarmer maken. Bijvoorbeeld voorboren. Of het onderling afstemmen van de werkzaamheden. Of gebruikmaken van geluidsreducerende sloophamers. Wanneer al deze ‘stille technieken’ worden toegepast, dan kan ook het vijfde punt worden bijgeschreven.

 

Toolbox

Weten wat de invloed is van het voorkomen van verkeershinder op de BREEAM-NL score? Gebruik dan de Sloop Toolbox.



Reacties


Laatste nieuws