VBO Makelaar ziet niets in vereenvoudiging energielabel voor woningen

Brancheorganisatie VBO Makelaar kan zich niet vinden in het huidige voorstel van minister Blok om een vereenvoudigd energielabel te introduceren. De Tweede Kamer spreekt in de laatste week voor het zomerreces over dit voorstel.

Een indicatief label, een ‘definitief’ label voor de verkoop van de woning en een Energie-index die wordt gekoppeld aan financieel en/of fiscaal voordeel, maakt het er voor de consument niet eenvoudiger op. Integendeel. De consument moet het toegewezen indicatieve label checken, de eigen aanpassingen door een expert op afstand laten goedkeuren voor een woningtransactie en bij een aanvraag voor financiële ondersteuning alsnog een serieus energieprestatieadvies in de vorm van een Energie-index opvragen dat vergelijkbaar is met het huidige volwaardige energielabel.

Drietrapsraket

VBO Makelaar vraagt zich dan ook ernstig af of de drietrapsraket van minister Blok uiteindelijk veel goedkoper zal zijn voor zowel de consument als de Rijksoverheid. De consument moet een specialist inschakelen zodra er serieus gebruik wordt gemaakt van het energielabel. De Rijksoverheid moet een gelaagd systeem opzetten en controleren. Tenslotte is het maar zeer de vraag of de consument op basis van het indicatieve label over zal gaan tot de juiste en/of meest effectieve maatregelen voor energiebesparing in de woning. Daarnaast blijft de vraag open staan of minister Blok met dit voorstel nu wel voldoet aan de richtlijn, aangezien de Europese Commissie de procedure tegen Nederland nog niet heeft ingetrokken.

Het al jaren lopende traject voor de invoering van een verplicht energielabel bij de verkoop van een woning, lijkt nu door ‘gepolder’ te worden vervangen door een complex maar slap aftreksel om maar te voldoen aan Europese wetgeving. VBO Makelaar roept de Tweede Kamer op hun verantwoordelijkheid te nemen en nogmaals energie te steken in dit zo belangrijke dossier. Gooi het huidige systeem dat met veel moeite is opgezet en ingericht, nu niet volledig overboord. VBO Makelaar vreest dat het kind met het badwater wordt weggegooid. Dit hoofdpijndossier verdient een duurzame oplossing.



Reacties


Laatste nieuws