'Europese taxatiestandaard zorgt voor verantwoorde waardering vastgoed'

Internationale taxatiestandaarden zijn te generiek voor het waarderen van bedrijfsmatig vastgoed. Voor een verantwoorde waardering van commercieel vastgoed – volgens Europese wetgeving – moeten taxateurs zich voorbereiden op de Europese praktijk met een specifieke Europese taxatiestandaard.

Het Nederlandse taxatielandschap is grondig aan het veranderen. Uniforme internationale taxatiestandaarden als de European Valuation Standards (EVS) en de International Valuation Standards (IVS) worden steeds belangrijker voor Nederlandse taxateurs van commercieel vastgoed. In de door de AFM en NBA onderschreven PTA (platform taxateurs en accountants) ‘good practices’ wordt uitgegaan van de uniforme standaarden EVS en IVS.

Toezichthouders DNB en AFM zijn al geruime tijd in gesprek met de taxatiebranche voor commercieel vastgoed om te komen tot meer eenduidige, inzichtelijke en reëlere taxaties van zakelijk vastgoed. Oftewel: meer kwaliteit, uniformiteit en transparantie.

Europa dringt aan op standaardisatie

Ook Europa wil verder professionaliseren en uniformeren op weg naar één Europese bankenunie. Zo wordt onder andere via een Asset Quality Review (AQR) onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de balansen van ‘significante’ banken. De AQR 1 strekt zich uit tot de commercieel vastgoed portefeuilles; de waarde van deze portefeuilles moet worden vastgesteld volgens uniforme taxatiestandaarden.

De ECB erkent het belang van EVS voor Europa; zij heeft in haar handleiding van 11 maart 2014 (uitvoeren van de Asset Quality Review- fase 2) aangegeven EVS te prevaleren bij conflicterende toepassing van taxatiesstandaarden. Ook het Europees Parlement wil standaardisatie in taxaties; zij schrijft in de richtlijn Mortgage Credit Directive taxatierichtlijnen voor waaraan hypotheekverstrekking aan consumenten vanaf 2016 moet voldoen.

Toegespitst op Europese praktijk

EVS is de Europese taxatiestandaard die is toegespitst op de Europese praktijk. Het is de enige standaard die uitgebreid EU-wet- en regelgeving heeft geïncorporeerd. Door deze standaardisatie zijn taxaties van commercieel vastgoed in de verschillende EU-lidstaten eenduidig en dus vergelijkbaar. Het in de jaren ’70 opgerichte TEGoVA (The European Group of Valuers’ Association) ontwikkelt en beheert de EVS. Het bestaat inmiddels uit 59 organisaties uit 32 landen die samen meer dan 70.000 taxateurs vertegenwoordigen die volgens EVS kunnen taxeren. De belangrijkste doelen van TEGoVa zijn de harmonisatie van Europese taxatienormen, het zorgdragen voor vooruitgang in waarderingen en constante kwaliteit van taxatierapporten en taxateurs. 

Belang van EVS in Nederland neemt toe

EVS en de REV-titel  sluiten aan bij het veranderende taxatielandschap; uniformiteit, aansluiting bij EU-wet- en regelgeving en op integere wijze op onderscheidend niveau in de (inter)nationale markt opereren. In Nederland wordt naast de IVS in toenemende mate de EVS toegepast. Er zijn gelijkenissen tussen de basisprincipes van IVS en EVS, maar EVS is specifiek toegespitst op de Europese praktijk. IVS is een gerenommeerde wereldwijde standaard, die juist daardoor generiek moet zijn.

Hoe meer de EU zich in een gezamenlijke monetaire richting ontwikkelt, des te groter zal de afstand tussen beide standaarden worden. En hoe meer toereikend de Europese standaard is voor taxatierapporten die in Nederland moeten worden opgemaakt. Na VBO Makelaar zijn ook VastgoedPRO en de NVM nu lid van het in Brussel gevestigde TEGoVA. Dat betekent dat  alle brancheorganisaties via dit lidmaatschap kunnen taxeren volgens deze internationale standaard. Inmiddels zijn ook de eerste vijf REV-titels (Recognized European Valuer) in Nederland tijdens de PROVADA door VBO Makelaar toegekend aan vijf taxateurs commercieel vastgoed. 

Taxateurs moeten op de hoogte zijn van de eisen die worden gesteld aan vastgoedtaxaties van nationale en internationale verslaggevingsstandaarden die betrekking hebben op vastgoed. Wat zijn de gevolgen van deze internationale standaarden voor de Nederlandse taxatiepraktijk? Wil de taxateur zich onderscheiden en op Europees niveau relevant blijven, dan moeten taxateurs ervoor zorgen dat hun kennis op het gebied van de specifieke Europese taxatierichtlijnen ‘up to date’ is en blijft.

De EVS-norm is immers toegespitst op de Europese situatie, met de specifieke kapitaalvereisten en risico gerelateerde criteria voor waardebepalingen voor kredietverleningsdoeleinden. Nieuwe aspecten, zoals gevoeligheidsanalyses en toekomstige exploitatiemogelijkheden, spelen een belangrijke rol in EVS-rapportages. Taxateurs die zich niet in deze Europese taxatiestandaarden investeren, lopen het risico zichzelf buitenspel te zetten. Daarom moeten taxateurs ernaar streven om de REV-titel te bemachtigen. 

J.O. van der Ploeg RAE, directeur VBO Makelaar

Hans van der Ploeg is sinds januari 2009 directeur van VBO Makelaar, gevestigd in Nootdorp. De circa 1.000 aangesloten makelaars en taxateurs van de bijna 30 jaar bestaande brancheorganisatie richten zich op de vakgebieden wonen, taxatie, huur/verhuur, bedrijfsmatig vastgoed en agrarisch vastgoed. Hans van der Ploeg is zelf ruim 15 jaar als makelaar/taxateur wonen en bedrijfsmatig vastgoed actief geweest in de regio Capelle aan den IJssel.



Reacties


Laatste nieuws