Smallenbroek: Overheid deelt transformatiekennis met commerciële partijen

In Nederland staat meer dan 8 miljoen vierkante meter kantoren leeg, inclusief verborgen leegstand (gedeeltelijk leegstaande panden) meer dan 10 miljoen. Daar staat tegenover dat er in veel gemeenten vraag is naar permanente of tijdelijk woonruimte.

Een deel van het leegstaand vastgoed kan prima worden benut om in deze behoefte te voorzien. Door die ogen bezien biedt 10 miljoen vierkante meter kantoren ineens ruimte voor 100.000 woningen. En daar komen de leegstaande winkels en het maat- schappelijk vastgoed nog eens bij. Hier liggen kansen. Het Expertteam (kantoor)Transformatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ondersteunt partijen die aan de slag willen met het transformeren van kantoren en andere leegstaande gebouwen.

De kennis die de afgelopen jaren is opgedaan als het gaat om het transformeren van leegstaand vastgoed in woonruimte, willen wij graag delen, niet alleen met gemeenten, maar ook met andere partijen, zoals eigenaren, beleggers, ontwikkelaars, woningcorporaties en bouwgroepen. Zo geeft de toolbox (kantoor)Trans- formatie van het Expertteam informatie over ruimtelijk beleid, geluidregels, bouwregels, duurzaamheid en fiscale regels. Allemaal aspecten die om de hoek komen kijken bij het transformeren van gebouwen naar een andere bestemming.

De afgelopen jaren zijn ook regels aangepast in het Bouwbesluit en in de regels voor de ruimtelijke ordening. Het transformeren van leegstaande kantoren en andere gebouwen naar woningen is hierdoor eenvoudiger geworden. Ook is transformatie financieel aantrekkelijker geworden, onder andere door de afschaffing van de zogeheten integratieheffing (BTW op getransformeerd bestaand vastgoed) en de introductie van een heffingskorting bij de verhuurderheffing voor transformaties. Dit laatste betekent een korting op de verhuurderheffing van €10.000 per getransformeerde sociale huurwoning. Hier liggen dus kansen voor sociale huisvesters. Het zou jammer zijn ‘onbekend maakt onbemind’ er de oorzaak van is dat een gebouw leeg blijft staan, terwijl het prima een tweede leven kan hebben als woonbestemming. Onze experts laten graag zien wat de mogelijkheden zijn! 

Over de auteur: Meindert Smallenbroek is directeur Bouwen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Dowload hier de Krant Expertteam Kantoortransformaties.



Reacties


Laatste nieuws