Top 25 grootste beleggingen van 2013 nu online

Nu het einde van 2013 in zicht is, heeft Vastgoedjournaal voor haar abonnees een uitgebreide top 25 van de grootste vastgoedbeleggingen met Nederlands direct commercieel vastgoed samengesteld. In totaal gaat het om ruim € 2 miljard aan gedane deals. Naar verwachting zullen de komende dagen nog enkele grote transacties bekend worden gemaakt.

Wellicht wordt nog voor het einde van 2013 een klap gegeven wie de nieuwe eigenaar wordt van de Zuidaskantoren Ito(34.500 m2) en Som (15.000 m2). Rond de Expo Real van afgelopen oktober werd nog gedacht dat de Amerikaanse investeerder Tishman de beide kantoren zou hebben aangekocht. Dat is nog steeds niet zeker. Als de deal rond komt (geschatte transactiewaarde van €240 miljoen), kan het qua omvang de recorddeal van de aankoop van de Symphony kantoren (€215 miljoen, foto) op de Amsterdamse Zuidas eerder deze maand overtreffen. Andere deals die in de pijplijn zitten en eveneens geschikt om records te boeken zijn de acquisitie van het onlangs opgeleverde complex De Rotterdam (OVG/MAB) en The Edge, het nog op te leveren hoofdkantoor van Deloitte aan de Zuidas. Vermoedelijk zullen ook hier Duitse partijen als aankoper optreden.

Het is duidelijk merkbaar dat de beleggingsmarkt in Nederland aantrekt.  De omvang van het topjaar van 2007 met bijna €13 miljard aan beleggingsdeals is nog ver weg maar geschat wordt dat het totale volume aan deals met Nederlands commercieel vastgoed richting de €5 miljard klimt. De gezamenlijke omvang van alle deals in de top 25 die we hier presenteren, is alleen al goed voor ruim €2 miljard.

Goed verhuurde kantoren, hotels en grote distributiecentra vormen het grootste deel van de ranglijst. Ondanks de toenemende leegstand zien grote beleggers voldoende kansen om te investeren in (nieuwe) en goed verhuurde kantoren op de kansrijke locaties. Vooral de hoofdstad en dan met name de kantoren op de Zuidas blijven zeer in trek. De tien grootste investeerders uit de top 25  zijn allemaal buitenlands behalve de portefeuilledeal door OVG Real Estate/Goldman Sachs waar een duidelijke Nederlandse link aanwezig is.  

De top 25 beleggingslijst is samengesteld door Vastgoedjournaal en is gecheckt door vastgoedadviseur CBRE. Voor de lijst, klik HIER.



Reacties


Laatste nieuws