Reacties op dood Slavenburg: Zwarte dag voor de bouw

Silvester Slavenburg is overleden. Het dode lichaam van de directeur van het gelijknamige bouwbedrijf werd woensdagavond in zijn grachtenpand gevonden door de werkster. Hij ontnam zichzelf van het leven, zo meldt de familie, nadat het bedrijf  eerder uitstel van betaling had gekregen. De onderneming verkeert in grote liquiditeitsproblemen en kan de rekeningen niet meer betalen.

Gisteren vertelde een bron al aan Vastgoedjournaal dat Silvester Slavenburg (56) een eind aan zijn leven had gemaakt. Advocaat El Houzi, rechterhand van curator Paul Peters, zei letterlijk dat hij dat hij dat ook had begrepen. Wij legden de vraag of Slavenburg was overleden ook voor aan zijn bedrijf maar kregen gisteren verder geen antwoord.

De familie zegt nu in het AD hij dat de bevlogen directeur het niet aankon dat het bouwbedrijf onder zijn leiding ten onder zou gaan. Directeur Silvester Slavenburg was de vierde generatie aan het roer van het familiebedrijf. Hij nam in 1992 het stokje over van zijn vader. Het is het oudste familiebouwbedrijf van Nederland. Op dit moment werken er 60 mensen. In de hoogtijdagen waren dat er 600. Slavenburg bouwde onder andere alle C&A winkels, het Mövenpick Hotel  en het naastgelegen Piet Hein Building in Amsterdam. Volgens bronnen zou een conflict met Maasstede, de ontwikkelaar van Blaakhaven (hotel en kantoor) in Rotterdam, hebben bijgedragen aan de financiële teloorgang van de bouwer. De bouw ligt ook deels stil. Slavenburg zou door de Raad van Arbitrage in het ongelijk zijn gesteld in een aangespannen zaak tegen Maasstede.

Slavenburg laat geen vrouw en kinderen achter, die paste volgens hem niet in het leven van lange dagen, impulsieve acties en veel onderweg, aldus zijn zus. Slavenburg was bijvoorbeeld ook hoogleraar aan de University of Hong Kong waar hij bouwmanagement en marketing doceerde.

Slavenburg was het liefst acteur geworden. Hij nam zelfs acteerlessen in New York maar zag zijn droom nooit verwezenlijkt. Wel financierde hij de Nederlandse film Paid, die gaat over mensen in de onderwereld die spijt hebben van de keuzes die ze ooit maakten en verlangen naar een ander leven.

Update met reacties uit de bouwwereld

Harry Wisse, secretaris bestuur Bouw Groot bij Bouwend Nederland, vertelt kippenvel in zijn hele lijf te hebben door het drama. “Slavenburg was een visionair, een dromer, een energieke man. Hij hield zich met meer dingen bezig dan de bouw. Dat wil niet zeggen dat hij niet ongelofelijk trots was op zijn bedrijf. Hij moet zich erg eenzaam hebben gevoeld in de laatste dagen toen hij besefte dat de problemen binnen zijn onderneming hem boven het hoofd waren gegroeid.”

Wisse zegt dat het beeld dat bouwers tegenwoordig alleen maar kille saneerders zijn niet klopt. “Dat blijkt maar weer uit deze trieste gebeurtenis. Vaak is het leed onzichtbaar voor de buitenwereld. Maar als een familiebedrijf werknemers moet ontslaan gaat dat meestal met veel emotie gepaard. Immers de eigenaar van zo’n bedrijf komt deze mensen en hun gezinsleden weer tegen in de supermarkt. De impact van de crisis is groter dan men vaak denkt.”

Philip Smits, ceo van Blauwhoed, is erg geschrokken door de dood van Slavenburg. “Het is een zwarte dag voor de bouw.” Smits kende Slavenburg als zeer betrokken bij zijn mensen en zijn bouwwerken. Hij was een icoon op zijn manier. Hij heeft hele mooie dingen gedaan.”

Hans Hartman, partner bij Vastgoedconnections, een bedrijf dat werkzaamheden verricht voor projectontwikkelaars, zegt over de overleden bouwondernemer: "Ik heb met hem te maken gehad aan het begin van mijn carriëre. Silvester Slavenburg was een bijzondere persoonlijkhheid. Het is verdrietig dat hij zelfmoord heeft gepleegd."

Job Dura, bestuursvoorzitter Dura Vermeer, zegt dat zijn eerste reactie er een was van ongeloof en verschrikking. "Het is bijzonder jammer. Ik had Silvester altijd heel hoog zitten en zag hem als uitdagende concurrent. Het was een sympathieke, orginele en humoristische persoonlijkheid met een charismatische uitstraling." Volgens Dura had Slavenburg vooruitstrevende ideeën over de vormgeving van het bouwproces en de wijze waarop innovatie te organiseren in de bouw. "Erg triest wat er is gebeurd."

Bouwend Nederland-bestuurder Wisse benadrukt dat de organisatie in de regio ook hulp kan bieden aan ondernemers in nood. “De achtervang bestaat uit oud-bouwers die hetzelfde hebben doorgemaakt. De lijnen zijn kort. Ik ga dit weer hoog op de agenda zetten. Het taboe om hulp te zoeken moet van tafel.”

Barbara Sanders 



Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie via telefoonnummer 0900-0113 of op 113.nl.

 

 



Reacties


Laatste nieuws