Masterclass vererving/schenking van vastgoed bv’s

De fiscaal voordelige bedrijfsopvolgingsfaciliteiten staan op dit moment volop in de schijnwerpers en dat is ook van belang voor aandeelhouders in vastgoed-bv’s. Bij de overdracht krachtens schenking of erfrecht van de aandelen in een vastgoed-bv kan men nu in de meeste gevallen geen beroep doen op de fiscaal voordelige bedrijfsopvolgingsfaciliteiten. Deze faciliteiten gelden namelijk alleen als sprake is van ondernemingsvermogen en de fiscus is van mening dat vastgoed geen ondernemingsvermogen is. Dit betekent bijvoorbeeld dat bij de overgang van een vastgoedportefeuille in geval van overlijden de totale belastingheffing kan oplopen tot 40%, terwijl de belastingheffing in potentie slechts enkele procenten bedraagt als het om ondernemingsvermogen gaat!

Inmiddels heeft de Advocaat-Generaal in een geruchtmakende procedure over de bedrijfsopvolgingsfaciliteit in de Successiewet een advies uitgebracht aan de Hoge Raad. De strekking van het advies is om ook de verkrijgers van beleggingsvermogen een gedeeltelijke vrijstelling toe te kennen. Als de Hoge Raad dit advies overneemt dan kan daar ook van worden geprofiteerd bij overdracht van vastgoed-bv’s.  Ook als in het verleden (vanaf 2010) al schenk- of erfbelasting is betaald bij de overdracht van een vastgoed-bv dan kan deze deels worden teruggevorderd bij de fiscus, mits uw adviseur indertijd  bezwaar heeft gemaakt.

De verwachting is dat indien de Hoge Raad het advies van de Advocaat-Generaal overneemt, het Ministerie van Financiën nog dezelfde dag met reparatiewetgeving komt. Reden temeer om u goed en tijdig te laten informeren over de gevolgen middels een masterclass vererving/schenking vastgoed bv’s. Tijdens deze masterclass wordt ingegaan op de fiscale aandachtspunten bij de overdracht krachtens schenking of erfrecht van de aandelen in een vastgoed-bv. Er wordt specifiek aandacht besteed aan de consequenties die de uitspraak van de Hoge Raad kan hebben voor vastgoed-bv’s en de mogelijke reactie van het Ministerie van Financiën op deze uitspraak. Uiteraard zal ook worden ingegaan op de concrete stappen die genomen kunnen worden teneinde optimaal gebruik te kunnen maken van de huidige mogelijkheden om fiscaal voordelig aandelen in vastgoed-bv’s over te dragen.

Doelgroep:

Deze masterclass is speciaal ontwikkeld voor iedereen die regelmatig betrokken is bij de overdracht van aandelen in vastgoed-bv’s in het kader van een bedrijfsopvolging, zoals:

•             Vastgoedexploitanten

•             Notarissen

•             Onroerend-goed Juristen

Datum:

Woensdag 6 november 2013

Ontvangst vanaf 16.30u, aanvang rond 17.00u 

Duur cursus:

2uur

Locatie:

RSM Niehe Lancee Kooij
Maliesingel 26
3581 BH Utrecht

Maximaal aantal deelnemers: 20

Docent:

Drs. A. (Aad) Rozendal is Hoofd Bureau Vaktechniek Fiscaal bij RSM Niehe Lancée Kooij en als docent verbonden aan de leerstoelgroep belastingrecht van de Universiteit van Amsterdam. Daarnaast is hij columnist voor Vastgoedjournaal waarin hij schrijft over fiscale aspecten van vastgoed. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring opgedaan als belastingadviseur in de vastgoedpraktijk. Hij spreekt en publiceert regelmatig op het gebied van vastgoed en fiscaliteit.

INSCHRIJVEN EN KOSTEN:
De investering voor deze masterclass bedraagt 99 euro excl BTW. Stuur een mail naar info@vastgoedjournaal.nl met het onderwerp MASTERCLASS 6 NOVEMBER om u aan te melden. 



Reacties


Laatste nieuws