Woningcorporatiedirecteur krijgt zes ton mee

Directeur Fons Catau van de Achterhoeks-Twentse woningcorporatie De Woonplaats heeft een afkoopsom van €37,50 per woning meegekregen bij zijn vertrek.   

De €600.000 is een overbruggingsbedrag tot Catau met pensioen gaat. Ton Doesburg van de raad van commissarissen van De Woonplaats zegt in De Gelderlander dat er geen sprake van een gouden handdruk. "Het is alleszins verdedigbaar. Het lijkt veel geld omdat het een afkoopsom ineens is, maar het valt wel mee, we hebben in één keer afgerekend."

Catau was tot 1 mei 2012 directeur van de verhuurder van 16.000 woningen in Winterswijk, Aalten, Groenlo en Enschede. Hij streek in zijn functie €300.000 per jaar op.

Volgens Ton Doesburg is Catau vertrokken nadat hij eerder op verzoek langer was aangebleven als directeur. Tijdens de fusie van Volion en De Woonplaats in 2005 is tussen de raad van commissarissen en Catau de afspraak gemaakt dat hij De Woonplaats in 2007 zou verlaten. Door ontwikkelingen is deze afspraak destijds niet geëffectueerd.

"De vertrekregeling is gebaseerd op zijn salaris als hij had doorgewerkt tot zijn 65ste. Na 32 jaar directeur te zijn geweest, heb je die rechten wel opgebouwd´, aldus de commissaris tegen de Gelderlander.

Sinds de zomer van 2010 mogen corporatiedirecteuren niet meer verdienen dan de minister-president, de zogenoemde Balkenendenorm. Maar in de praktijk wordt die grens vooral gehanteerd bij nieuwe benoemingen. Zittende directeuren voelen er weinig voor om te worden gekort en verwijzen daarbij naar verworven arbeidsrechten.

 



Reacties


Laatste nieuws