Woningcorporatie Woonstad mengt zich in flexoffice-hype

Woningcorporatie Woonstad zet lege bedrijfsruimten in om de Rotterdamse wijkeconomie aan te jagen. In een pand aan de Mijnsherenlaan in Rotterdam Zuid werd gisteren een vestiging van flexofficeconcept Workspot geopend. Bestuursvoorzitter Maria Molenaar van Woonstad en wethouder Jeannette Baljeu bestrijden dat de ruimten ver onder de marktprijs worden verhuurd en commerciële partijen het nakijken hebben.

Volgens Willem de Klerk, bedenker en directeur van Workspot, bevinden de ruimten die hij huurt van woningcorporaties zich vooral op B en C locaties en betaalt hij meer dan wanneer hij zou huren van commerciële partijen. “Dit komt omdat wij specifieke afspraken hebben gemaakt  Grote commerciële partijen willen rendementszekerheid.”

Maria Molenaar zegt dat Woonstad geen courante kantoren en bedrijfsruimten bezit. “Het is ons ook niet te doen om het bezit van het onroerend goed. Wij willen met ons vastgoed de zelfredzaamheid en de zelfwerkzaamheid in de wijken bevorderen. Wij investeren op plekken waar commerciële partijen geen cent zouden uitgeven.” Wethouder Baljeu applaudisseert het initiatief van Workspot om zich te richten op de oude wijken van Rotterdam. “Door dit soort concepten krijgt de onzichtbare economie een gezicht. Er is grote behoefte aan plekken voor ontmoeting en reflectie. Aan plekken waar ondernemers los kunnen komen van hun eigen eiland door bruggen te slaan met gelijkgestemden.”

HNK is moeilijk rendabel te maken

Maar er zijn veel vastgoedbedrijven die ook hun heil zoeken in flexoffices om leegstand op te vullen. Willem de Klerk: “HNK aan het Vasteland in Rotterdam is een knap concept. Maar door de toeters en bellen verdienen ze het nooit terug als ze de kantoorruimten boven niet verhuren. Ik ben niet afhankelijk van een vierkante meterprijs. Workspot is veel soberder. Ik verhuur de werkplekken per persoon voor een helder vast tarief. Bij ons kun je al terecht op werkdagen voor €5 uur per persoon per uur inclusief doe-het-zelf koffie en thee van Nespresso. Wil je in het weekend komen werken, krijg je een sleutel en betaal je ook meer.”

De Klerk streeft naar dekking in het hele land. De bedrijfsruimten moeten wel een relatie hebben met de wijk. “Daar moeten we het ook van hebben. Diensten zoals schoonmakers halen wij ook uit de directe omgeving. Hier aan de Mijnsherenlaan willen wij een bijdrage leveren aan de wijk.”

Molenaar noch De Klerk wil vertellen welke huur er precies betaalt wordt. “Ga er maar vanuit dat wij als corporatie geen winstoogmerk hebben.” Op de vraag of Woonstad dan toch niet zwaar onder de marktprijs verhuurt zegt de corporatie-directeur heel clever: “Op  sociale huurwoningen maken we vaak door de onredabele top verlies, ons doel is om elk jaar uit te komen op nul. Als hier meer winst wordt gemaakt moet er ook meer huur worden betaald.” Reshma Bahadoer, onderneemster en eerste officiële huurster vertelt dat zij niet minder betaalt dan op ander flexplekken. Ik wilde hier gewoon in de wijk zitten, dichtbij het openbaar vervoer, op een plek waar ik andere starters kan ontmoeten."

Woonstad bezit zo’n 1600 bedrijfsruimten in Rotterdam en 1 op de 5 woningen in de stad is van de corporatie. “Ik geloof in de  toekomstbestendigheid van Workspot. Steeds meer grote bedrijven stoten vastgoed af. Wij hebben ook 3 van onze 7 vestigen gesloten. Onze medewerkers kunnen nu ook hier werken als het nodig is.” Ook in Rotterdam hebben bibliotheken te kampen met minder geld. "In één van onze locaties hebben buurtbewoners een leeszaal opgezet. Een enorm succes."

Kantoordirecteur Dave de Held van Rabobank vertelt dat ook zijn bank flink moet bezuinigen en dat een aantal vestigingen hun deuren zullen sluiten.“Zakelijke adviseurs vinden op locaties als deze juist hun klanten en kunnen ze beter van dienst staan. Door met de voeten in de klei te staan in plaats van beslissingen te nemen vanachter hun bureau weten ze veel beter wat er speelt in het veld en daar kunnen wij onze dienstverlening weer op aanpassen.”

Barbara Sanders

Op de foto vlnr: Reshma Bahadoer (eerste huurder) Jeannette Baljeu (wethouder Rotterdam), Willem de Klerk (directeur Workspot) en Maria Molenaar (bestuursvoorzitter Woonstad)

 

 

 

 



Reacties


Laatste nieuws