Leegstand zorgvastgoed door SWZ: ‘Blessing in disguise’?

De door de overheid door te voeren extramuralisering in de AWBZ, mede in relatie tot Scheiden Wonen en Zorg (SWZ), heeft grote gevolgen voor de intramurale zorgcapaciteit en noodzaakt zorgpartijen sterk te bezuinigen. Klanten van zorgaanbieders blijven langer thuis wonen en de zorg wordt aan huis geleverd. Dit heeft grote effecten voor de aard en omvang van zorg en diensten die de zorgaanbieders aan hun klanten kunnen leveren en leidt tot veranderingen voor ondersteunende diensten en het management. (Advertorial)

Dit weer vertaalt zich in een wijziging en vermindering van de behoefte aan kantoorruimte. In de afgelopen jaren hebben veel zorgpartijen centrale kantoren in gebruik genomen die geheel los staan van de zorgoperatie. Als de behoefte aan kantoorruimte daalt en de noodzaak tot bezuinigen toeneemt, is de tijd aangebroken kritisch te kijken naar deze centrale kantoorgebouwen. Dit kan niet los gezien worden van de noodzakelijke vernieuwing van de toekomstvisie, het doen van marktonderzoek, herijken van de capaciteitsplanning, zorgen voor kwaliteitsverbetering en optimalisatie van werkprocessen.

Resultaat van dit alles zal zijn vermindering van niet noodzakelijke functies en ruimtes en meer oog voor de directe zorgverlening. SWZ kan wat dat betreft een ‘blessing in disguise’ zijn. Door leegkomende ruimten slim in te zetten, bijvoorbeeld als alternatief voor het centrale kantoor, kan er bespaard worden op overhead én is het mogelijk de relatie tussen zorg uitvoering en management te herstellen.

De afstand tussen beiden is in sommige gevallen te groot geworden. Door het dichter bij de directe zorg brengen van het management, wordt ook duidelijk hoeveel management echt noodzakelijk is en of de zorg niet slimmer georganiseerd kan worden. Dit levert efficiencyvoordeel op én verbetert de kwaliteit van zorg. Kortom, parallel aan verbeter- en optimalisatieprogramma’s moet er meer aandacht komen voor de kantoorfaciliteiten.

In de heroriëntatie op kantoorfaciliteiten kan de zorg dankbaar gebruik maken van de principes van het Nieuwe Werken die in het bedrijfsleven volop zijn en worden geïmplementeerd. Toepassing van deze principes behoeft wel aanpassing aan de specifieke aard van de zorgorganisaties en hun werkprocessen.

BOAG heeft ruime ervaring met advisering over de strategische en operationele effecten van Scheiden Wonen en Zorg en we zijn al meer dan 10 jaar in de kantorenmarkt actief met de implementatie van het Nieuwe Werken. In onze advisering brengen we het beste van beide werelden samen voor onze klant met als doel te komen tot een optimale invulling van uw huisvestingsbehoefte.

Paul van Asselt is strategisch adviseur zorg en directeur BOAG Advies en Management



Reacties


Laatste nieuws